Wil je je productie of bedrijf graag CO2 neutraal maken? Dat kan makkelijker dan je denkt. Tijdens de afgelopen Green Film Making workshop ‘Duurzame Catering’ werd weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om goed te communiceren en informatie uit te wisselen om duurzaam te werken. Er kwam ter sprake dat belichter Harm Bredero, ook bekend van zijn initiatief de Setsink, werkzaam is voor Urban Street Forest (USF) die oa een mogelijkheid bieden voor bedrijven en particulieren om hun CO2 te compenseren. Omdat Harm als belichter vaak op de filmset te vinden is, kan hij de brug naar de filmwereld slaan en zoekt producties en bedrijven die hier interesse in hebben. Zo compenseert lichtverhuurbedrijf Lux & Co hun uitstoot nu al volledig door het planten van bomen via USF. We spraken Harm om te zien hoe dit precies in zijn werk gaat:

Kun je uitleggen wat Urban Street Forest precies doet?

USF is een ANBI stichting die in verstedelijkte gebieden verticale bossen creëert door met basisschool scholieren bomen in bakken te planten en die aan balkon-bezitters te geven. Voor elke geplante boom, wordt er ook één in Afrika geplant, tegen verwoestijning. De leerlingen krijgen een uitleg waarom; bomen dempen geluid, trekken vogels en insecten aan, zijn mooi, slaan CO2 op en in sommige gevallen zelfs fijnstof. Daarnaast compenseren we ook CO2 uitstoot van bedrijven door bomen te planten op diverse projecten ten zuiden van de Sahara in samenwerking met Trees For The Future. Trees For The Future herstelt het landschap door middel van agro-forestry in Kameroen, Kenia, Oeganda en Tanzania.

Hoeveel bomen zijn er in totaal al geplant door USF?

Inmiddels zijn er door ons ruim tienduizend bomen geplant in Afrika met Trees For The Future. Er worden verschillende boomsoorten door elkaar geplant, zodat er meer schaduw ontstaat om de bodem af te koelen. Hierdoor kan het leven zowel op als onder de grond terugkomen. Inmiddels hebben we zelf als USF ook 20 hectare ter beschikking in Zuid-Spanje, waar net als in Portugal en Griekenland het landschap aan het verwoestijnen is door funest landbouwbeleid en klimaatverandering. We zijn daar bezig een boomkwekerij op te zetten om erosie tegen te gaan en het landschap te herstellen. Naast de bomen in Afrika zijn er ook ruim 1000 bomen geplant tijdens diverse projecten in Nederland, Duitsland en Spanje.

Wat moet een productie of bedrijf doen om hun CO2 te kunnen compenseren ism USF?

Mocht een productie of producent geïnteresseerd zijn om zijn of haar uitstoot te compenseren, dan gaan we samen hun energierekening en de verreden kilometers in een calculator invoeren. Er zijn veel online tools te vinden om een CO2 berekening te maken, wij gebruiken die van Klimaatplein, die is overzichtelijk en in het Nederlands. www.klimaatplein.com/gratis-co2-calculator. De totale uitstoot rekenen we dan om naar een aantal bomen. Een boom leeft gemiddeld 40 jaar, neemt 22 kilo CO2 per jaar op en kost via ons 1 euro. Bij aanschaf van een aantal bomen ontvang je van ons een officieel certificaat ter bevestiging van de geplante bomen in Afrika. Om een voorbeeld te geven van een productie; onlangs hebben we twaalf draaidagen voor God Only Knows van Topkapi Films gecompenseerd. We hebben hiervoor 240 bomen geplant, wat hun dus € 240,- heeft gekost.

En staan er al nieuwe samenwerkingen met de filmsector op stapel?

Volgende week heb ik een afspraak met Tijn Heerkens, eigenaar van Locatiewerk, iemand die bereid is flink te investeren in duurzame oplossingen. Hij wil dus kijken of hij ook zijn uitstoot via ons kan compenseren. Verder heb ik contact met JOCO Media om de mogelijkheden te bekijken hun productie Zomer Zonder Mama van Sanne Vogel te compenseren.

 

Ook interesse voor je bedrijf of aanstaande productie? Neem dan contact op met Harm via harm[at]urbanstreetforest.com of lees verder op www.urbanstreetforest.com/nl