foto boven: Martijn van der Vaart Fotografie

Wat hebben de producties Zomer Zonder Mama en Redbad met elkaar gemeen? Naast dat ze allebei draaidagen in een beschermd natuurgebied hadden, ook de locatiemanager: Willem Doorman. Willem probeert al jaren zo veel mogelijk duurzame oplossingen op de set in te voeren. Bijvoorbeeld door het gebruik van elektrische gators voor vervoer, zoals te zien is in deze videoreportage over Prooi van Dick Maas. Een beschermd natuurgebied vraagt natuurlijk extra zorg met oog op de milieu impact: Zomer Zonder Mama draaide scenes in een stuifzandgebied in de provincie Utrecht en Redbad oa in Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland. Een mooie gelegenheid om weer eens in te zoomen op Nederlandse producties die duurzame maatregelen invoeren op locatie.

Zomer Zonder Mama: ploegen in het stuifzand

Telefilm Zomer Zonder Mama, geregisseerd door Sanne Vogel, is een productie van Joco Media. De film gaat over de 10-jarige Suzan die tijdens een zomervakantie bij haar oma vriendschap sluit met een leeftijdsgenootje; Rana. Rana is een tienjarige vluchtelinge uit een asielzoekerscentrum.  Er is deze zomer onder andere twee weken gedraaid in de Soesterduinen op de Utrechtse Heuvelrug. Als grootste en laatste plek in Nederland waar zand nog vrij kan stuiven wordt het gebied beschermd door de provincie Utrecht als aardkundig monument. De reden waarom men specifiek daar wilde draaien was vanwege een scene rond een boomhut bij een asielzoekerscentrum waarbij het tentenkamp en de boomhut in hetzelfde shot te zien moesten zijn. Voor een indruk van de set die in de duinen werd opgetrokken, zie hier een drone shot gemaakt door Ciro Naastepad:

 

Willem vertelt: ‘Het was een leuke uitdaging om te draaien in een natuurgebied. Je moet je natuurlijk aan allemaal regels houden ivm met het wild en vervuiling. Wat het nog extra lastig maakte was dat de draaidagen precies in de code rood periode van deze zomer vielen. De eerste draaidag was het 38 graden!

Door deze extreme temperaturen was er extra brandgevaar en dus was roken op de set strikt verboden. Daarnaast moest er natuurlijk veel water worden gedronken en dus ook beschikbaar zijn. Hiervoor gebruikte Willem de Waterbrowser van Locatiewerk en flessen van Join the Pipe. En dat ging! De Waterbrowser heeft 2 tanks van 1000 liter, één voor schoon water en één voor vuil water wat met een dompelpomp terug de tank in wordt gepompt. ‘Dat hij op een aanhanger staat maakt het makkelijk om hem bij te vullen. Op deze set verbruikte we ongeveer 400 liter water per dag, dus dat moest om de 2/3 dagen’, aldus Willem. ‘Ik heb het vuile water in 2 weken niet hoeven legen, waarschijnlijk door het warme weer. Er is denk ik behoorlijk wat verdampt. Het was uiteindelijk in totaal 500/600 liter en kwam voornamelijk van de catering.’ Ook heeft hij de mobiele WC Flex van Locatiewerk ingezet, dat maakte het waterverbruik ook aanzienlijk minder. Verder is het afval gescheiden in plastic en restafval. Ook hier bleek het afvoeren nog steeds omslachtig. ‘Dus fijn dat GFM hier testen voor aan het doen is, het zou handiger zijn om grotere bakken te hebben’ voegt Willem toe.

 

Een elektrische gator

Willem zet dus waar het kan, zoals bij Prooi, elektrische gators in. Een gator is een transport voertuigje, een soort overdekte quad met een laadbak (zie foto rechts). Jammer genoeg kon de elektrische versie voor Zomer Zonder Mama niet worden gebruikt vanwege het fijne zand in de Soesterduinen. Willem: ‘De elektrische gators missen toch de power om door het zand van de duinen te rijden. Duinzand is veel fijner dan strandzand. Zo’n gator heeft per m2 minder druk dan een mensenvoet, maar toch redden ze het niet. Ook four-wheel drives redden het amper in dat soort zand.’ Toch is een diesel gator geen slechte keuze voor transport op de set. ‘Om het even in context te plaatsen, als je 4 uur vol gas rijdt verbruikt een diesel gator 1 liter brandstof. Dus dat is relatief al heel weinig’ legt Willem uit.

Al met al verliep alles prima in de Soesterduinen. Er kwamen BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) langs op de set om te controleren of alle regels van het natuurgebied werden nageleefd. En die waren zeer tevreden.

Redbad: een modder en blubberproductie

Shot uit Redbad gedraaid in natuurgebied De Alde Faenen

Dat de realiteit van het filmvak op locatie vaak lijnrecht tegenover het beeld van de glamour staat, werd weer eens bewezen op de set van Redbad. Redbad van regisseur Roel Reiné en geproduceerd door Farmhouse Film &TV vertelt het verhaal van de Friese koning Redbad (Radboud) en zijn strijd tegen de Franken. Ook voor Redbad werd in verschillende natuurgebieden gedraaid en dat was andere koek dan Zomer Zonder Mama. Een productie met een veel grotere crew en cast en veel meer verschillende locaties. Naast een aantal buitenlandse sets werd in Nederland gedraaid in Earnewâld (Nationaal Park De Alde Feanen), Moddergat en Bakkeveen in Friesland, op Ameland en in Eindhoven bij het Openluchtmuseum. Willem illustreert de impact van de productie: ‘We hadden onder andere 150 paarden. Dat is funest voor de bodem!’. Om dit geweld in goede banen te leiden in de natuurgebieden van De Alde Feanen en de Bakkeveense duinen werkte Willem samen met een ecoloog. Zo werd de impact van de productie goed afgestemd op de natuur. En ook hier gebruikte Willem gators voor vervoer op de set.

Geïnteresseerd in de elektrische gator? Het origineel is van John Deere, zie hier voor de specs. Er is ook een Nederlandse versie op de markt. Frisian Motors verkoopt hun eigen model FM50. Je kunt ze in Noord Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe) ook hier huren. Ze worden verder soms op tweedehands platforms aangeboden waar je ze ook zelf weer kunt doorverkopen na gebruik.

Met deze twee producties laat Willem Doorman zien hoe je de impact op je locatie zo klein mogelijk houd door af te stemmen op de specifieke productie. De rol van de locatiemanager is bij duurzaam produceren van groot belang. Zomer Zonder Mama is volgend voorjaar te zien bij KRO-NCRV. Redbad draaide deze zomer in de bioscoop. Voor toekomstige screenings check de website.