Filmoogstkaart, de speciale oogstkaart voor film en TV die we ontwikkelen in samenwerking met Superuse Studios, begint vorm te krijgen! We leggen inmiddels te laatste hand aan de technische kant. Hierboven al een kleine preview. Binnenkort gaan we alle informatie over elektrische generatoren, open eindes, openbare laadpunten en batterij-systemen in de kaart invoeren. Met een basis van informatie over energie zal de kaart op termijn worden aangevuld met andere duurzame oplossingen voor bijvoorbeeld catering, decor, make-up, locaties en transport. Bijvoorbeeld waar je cateraar terecht kan voor streekproducten of duurzaam bestek? Waar kun je in de buurt van de set je afval gescheiden wegbrengen? Of wie heeft er decorstukken of materialen over na het draaien die jij weer kunt gebruiken?

Het kost slechts een goede voorbereiding en een alert oog van de productie en locatiemanager om de duurzaamste oplossing te bedenken en de filmoogstkaart helpt je al een eind op weg. We hebben inmiddels ondersteuning van verschillende film commissioners uit heel Nederland om de kaart qua inhoud zo volledig mogelijk te maken. Hun input is onmisbaar omdat zij precies weten wat er op locatie in hun regio voorhanden is om duurzaam te werken.

Ing Lim op de set van ‘De Legende van de Bokkenrijders’

In onderstaande testimonial gaat doorgewinterde locatiemanager en nu Film Commissioner van Den Haag Ing Lim terug in de tijd en laat zien dat er al heel wat veranderd is. En hij legt uit waarom duurzaam produceren op locatie een must is:

“…het moet 1993 geweest zijn toen ik al op de set van de jeugdserie ‘De Legende van de Bokkenrijders’ (KRO) trachtte de plastic flesjes en bekertjes terug te dringen. Iedereen liep (voor zo ver mogelijk) met z’n eigen mok en flesje rond. Als locatiemanager realiseerde ik me als geen ander wat een impact het draaien van een film had op het milieu. Ik bestelde zelf de dieselboer voor de generator, zag de afvalhoop groeien en liet zelf containers komen. En ik moest zelf de schade aan de stuk gereden bermen repareren. Dan heb ik het nog niet over de CO2 uitstoot van de crew en de generator die ‘s-nachts door draaide voor de pakjes boter. Waar mogelijk trok ik vaste stroom, sorteerde ik afval en deed ik straalkacheltjes van kleumende acteurs ‘uit’ als ze op de set waren. Filmen op locatie is milieubelastend. Niet alles wat ik wilde lukte. Maar… positief resultaat is dat als de film mooi wordt kijkers er voor thuis blijven, en dat is ook wat waard.

Zorgvuldig met de beschikbare middelen omgaan moet bij de crewleden groeien, het moet vanzelfsprekend worden, en de diverse departementen moeten ieder hun verantwoordelijkheid nemen. Soms gaat je werk trager, of kosten maatregelen te veel geld naar de zin van de producent. En te vaak werd ‘geen tijd voor die onzin’ geroepen. Toch denk ik dat het ‘besef’ dat we niet op de oude verspillende voet kunnen doorgaan er wel is. Mega-battery packs en energiezuinige licht apparatuur zijn nu al gewoon. Hervulbare waterflesjes zijn bijna ‘standaard’ en een ‘veggie-dag’ per draaiweek scheelt buiten je blikveld massa’s CO2 uitstoot.

Als Film Commissioner Den Haag wijs ik (indien van toepassing) de locatiemanager op de aanwezigheid van vaste stroom in de buurt van zijn set. De gemeente subsidieert overnachtingen in een hotel zodat ‘heen en weer’ rijden niet nodig is. En als het mogelijk is stel ik een Haagse cateraar voor. Die werkt dan vanuit z’n eigen keuken en rijdt naar de set. Veel voordeliger, in milieu impact en geld.

Was vroeger roken ‘gewoon’, nu niet meer. Was vroeger de inkoop van 20 trays wegwerpflesjes voor 1 draaidag ‘gewoon’. Nu kun je dat eigenlijk niet meer maken. We zijn op de goede weg, veranderingen gaan met horten en stoten, maar laat dit proces een ‘change from below’ zijn. Laat maar zien dat je het belangrijk vind; productieleider, gaffer, art-director, transport captain en locatiemanager. Dan maken we de mooiste films!”

Heb jij een duurzame oplossing voor energie voorziening op de set? Een laadpunt op kantoor, een batterij-systeem of iets anders wat je graag op de Oogstkaart wil aanbieden? Jouw informatie kan een ander zeker ook verder helpen. Mail je input aan ons via els@greenfilmmaking.com!

 

Dieselgenerator recht naast de openbare laadpunten van de gemeente.. Met Filmoogstkaart kan dit in de toekomst makkelijk voorkomen worden!