Afgelopen editie van ADE Green heeft het team van Green Film Making de ogen en oren weer goed open gehad op zoek naar nieuwe applicaties uit de event wereld die ook bij ons op de set kunnen worden toegepast. ADE Green is een jaarlijks conferentie over duurzaamheid tijdens het Amsterdam Dance Event. We kwamen veel bekende gezichten tegen zoals Tijl Couzij van Lab Vlieland en Paul Schurink van Green Events, die het panel over energie van de Gemeente Amsterdam verzorgde. 

Vooral bij het panel ‘Six Innovation that will change the event industry’ gepresenteerd door Wilbert van der Kamp van Innofest kwamen leuke dingen voorbij.

Energie opwekken met glas. Current Window van Marjan van Aubel.

Innofest test verschillende innovaties door middel van prototypes op Nederlandse festivals. Zo ontwikkelde The Helia bijvoorbeeld de ‘Sunflower’, een parasol met zonnepanelen waar je telefoons kunt opladen. Dit is vooral leuk om verder te denken dan de beperkingen van wat materiaal nu biedt. Dit kwamen we laatst ook al tegen in het werk van solar designer Marjan van Aubel. Stel je voor dat zonne-energie in elk soort materiaal kan worden opgewekt. Je bent dan niet afhankelijk van een paneel, maar zou bijvoorbeeld in de behuizing van camera’s en belichting of auto’s kunnen zorgen dat de hele buitenkant energie op wekt. Als elk apparaat in zijn eigen stroom voorziet, heb je geen stopcontact of generator meer nodig.

Maar we drijven af. Op het ADE Green Panel was Peter Scheer van Semilla Sanitation Hubs aanwezig, die met de mooie slogan ‘Grow a seed with what you peed’ een stap verder gaat in het verwerken van afvalwater en dan specifiek urine. Hij vond een manier om urine om te zetten in drinkwater en compost. Plasje doen en daarna theetje drinken? Dat kan nu in Utrecht tijdens Climate Planet, zijn installatie wordt hier getest tot 3 November. Ook presenteerde Tijl van Lab Vlieland hun Ecocreation composteermachine, waarin afval binnen 24 uur op locatie kan worden omgezet in compost. Jammergenoeg maken we op de set niet genoeg volume om dit te laten slagen, maar een centrale verzamelplek zoals bij een facilitair bedrijf zou dan uitkomst kunnen bieden.

DENS X2 formic acid generator

Wat wel goed toepasbaar zou zijn voor ons en ook al getest kan worden, is de nieuwe formic acid generator ontwikkeld door DENS. Dit 20KVa aggregaat maakt gebruik van de vloeibare duurzame brandstof formic acid, welke in het systeem zal worden omgezet tot waterstof en vervolgens naar elektriciteit. Door het schone, efficiënte en stille proces zijn schadelijke emissies en geluidsoverlast verleden tijd. Ideaal dus voor op de set. Tech specs vind je hier.

En als laatste kwamen we nog in contact met AirQon. AirQon is onder andere vanuit initiatief van de Gemeente Breda ontstaan om (kleine) stroomvragen in de openbare ruimte te combineren met eigenaren van elektrische auto’s. Dit zou dus heel geschikt zijn voor kleinere producties op locatie om bij particulieren stroom te halen. Lees meer op de website.

Oproep aan de producenten, wie wil een test doen met de DENS generator of het AirQon concept? Neem contact op met Els! Al met al weer een geslaagd jaar voor GFM op ADE Green. We zien uit naar de volgende editie!

 

foto: Social Enterprise