Na Den Haag, Rotterdam en Friesland sluit ook de film commissie van Utrecht zich aan bij het invullen van onze Filmoogstkaart. Op deze speciale online kaart voor film en TV die we ontwikkelen in samenwerking met Superuse Studios, vind je binnenkort in een oogopslag alle informatie over elektrische generatoren, open eindes, openbare laadpunten en batterij-systemen in de buurt van je volgende set. De ideale tool dus bij duurzaam produceren. We zijn blij straks ook voor Utrecht op de kaart aan te kunnen geven waar de groene krachtstroompunten zitten. Graag geven we hier het woord aan Marlou Heijnen en Mirjam Rasmussens van Film Commission Utrecht over wat je nu al bij hun kunt verwachten ter ondersteuning.

Kunnen jullie jezelf introduceren?

Film Commission Utrecht bestaat nu vier jaar en is oorspronkelijk een initiatief van het Film Fonds en het NFF. Film Commission is het eerste aanspreekpunt voor filmproducenten die filmopnames maken in de stad. Wij geven locatie advies, wij verbinden lokale partijen en wij versnellen (waar mogelijk) de vergunningprocedure.

Hoeveel producties ondersteunen jullie per jaar? 

Wij ondersteunen ongeveer 80 producties per jaar, met ongeveer 150 draaidagen per jaar. Leuke voorbeelden zijn een promotiefilm van Hästens Store, een uitzending van het Klokhuis over Utrechtse sluizen en een seizoen van Van Onschatbare Waarde.

Wat is er nu te bieden op het gebied van duurzaamheid voor een productie in Utrecht?

Op het gebied van duurzaamheid bieden we als gemeente groene krachtstroom aan op de bestaande evenemententerreinen. Mocht een filmopname in de buurt zijn van een evenementen stroompunt, dan wijzen wij de aanvrager zeker op de mogelijkheden. Net als bij een watertappunt.

Hoe kan men gebruik maken van deze groene krachtstroompunten?

Voor de groene krachtstroompunten kun je het beste contact opnemen met de Adviseurs Bijzonder Gebruik Openbare Ruimte van Stadsbedrijven. Dit zijn bij de gemeente Utrecht Marc Boon, Levy de Block en Wim Horst. Je kunt ze bereiken door 14030 te bellen en naar hun te vragen. Ook is er een Utrechtse kaart met gratis drinkwaterpunten.

Jullie zijn al bezig in kaart te brengen wat er op evenementenlocaties precies aan voorzieningen aanwezig is. Hier zouden producties ook gebruik van kunnen maken.

Met het opstellen van locatieprofielen stimuleert de gemeente Utrecht dat evenementen optimaal tot hun recht komen én dat evenementenlocaties op een passende wijze worden gebruikt. Er zijn circa 40 locaties verspreid over de stad. Betrokken partijen zijn onder andere bewoners, bedrijven, organisatoren, beheerders/eigenaren van grond, experts op het gebied van ecologie en geluid. De profielen zijn eind 2019 gereed.

Wat is jullie ambitie voor de toekomst als film commissie op het gebied van duurzaamheid? 

Komende jaren willen we ons zeker inzetten om het film in de stad zo duurzaam mogelijk te organiseren. Denk hierbij aan het promoten van ‘groene tips’ in de vergunningaanvragen. De gemeente Utrecht zet zich in voor een gezonde stedelijke stad voor iedereen. Utrecht wil zo snel mogelijk klimaatneutraal zijn en we nemen als gemeente onder andere de volgende stappen:

  • De gemeentelijke energie-inkoop is in 2020 volledig verduurzaamd.
  • In 2025 ligt op 20% van de Utrechtse daken zonnepanelen.
  • In 2030 is het Utrechtse systeem van stadsverwarming verduurzaamd.
  • In 2030 zijn minimaal 40.000 bestaande woningen van het gas af.
  • Het gemeentelijke vastgoed is in 2040 volledig verduurzaamd.

Ook draaien in Utrecht? Neem contact op met Film Commission Utrecht.