Afgelopen 5 November trok GFM noordwaarts voor de eerste workshop duurzaam produceren op Friese bodem. Op uitnodiging van Filmoffice Fryslân en New Noardic Wave verzorgde sustainability manager Els Rientjes de eerste sessie van de 48 Minute Film Schools op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden.

De bedoeling was om in precies 48 minuten alles over duurzaam produceren te vertellen, maar daar ging Els door de grote belangstelling ruim overheen. Het werd duidelijk dat er veel kansen in Friesland liggen om snel grote stappen te maken.

De masterclass vond plaats op scheepsatelier De Eestroom, die was aangemeerd in hartje Leeuwarden. Na een introductie van Anton Felipa van New Noardic Wave, nam Els de bescheiden maar zeer geëngageerde groep mee langs de verschillende departementen en wat er al gedaan wordt aan duurzaamheid. Al snel ontstond er een uitwisseling waarbij telkens de link werd gelegd naar de Friese context. Marinthe de Hek van Slow Food Youth Network Friesland vertelde hoe ze al door verschillende projecten contact tussen consumenten en lokale producenten bevorderen, wat natuurlijk goed te vertalen is naar catering op de filmset. Draai je in Friesland, eet je Fries. Het werd van verschillende kanten duidelijk dat een van de grote voordelen van produceren in Friesland is dat lijntjes heel kort zijn. Iedereen is heel benaderbaar en netwerken hecht. Deze nadruk op samenwerking in plaats van concurrentie is een van de belangrijkste stappen op weg naar duurzaam produceren en maakt dat er op korte termijn grote stappen gemaakt kunnen worden. En nu was Friesland al in vergelijking tot andere provincies hard op weg om te investeren in duurzaamheid. De infrastructuur zal dus niet lang op zich laten wachten!

Men raakte niet uitgepraat en de discussie vloeide voort tijdens de borrel. Graag wil men proberen volgend jaar de 48 hours film project tijdens NFF helemaal duurzaam te doen of een groene productie award invoeren. Ideeën en inspiratie genoeg en zo konden we proosten, met een Friese Boezem gemaakt van regenwater, op een succesvolle eerste sessie duurzaam filmen met Friese makers. De samenwerking met Filmoffice Fryslan gaat in de komende maanden verder met het invullen van onze filmoogstkaart.