Een van de voordelen van duurzaam produceren is dat het geld bespaart!’ roepen we altijd. Dat het geen kletskoek is wordt natuurlijk het beste bewezen met een concreet rekenvoorbeeld. Bij het ontwikkelen van de filmoogstkaart krijgen we hulp van verschillende film commissies en zo bleken er in Utrecht twee mooie voorbeelden te zijn op het gebied van energie. We spraken met Wim Horst, Adviseur Bijzonder Gebruik Openbare Ruimte, over hoeveel je exact kunt besparen door gebruik te maken van groene stroom in plaats van een diesel aggregaat. 

Het eerste voorbeeld is de jaarlijkse intocht van Sint en Piet. Die eindigt altijd op het Domplein waar ter plekke wat energie nodig is. Er vinden daar een aantal kleine activiteiten plaats, er is wat versierd met verlichting en ook draait RTV Utrecht zoals altijd een reportage. Normaal werden daar diesel aggregaten voor gebruikt en die zijn met zo’n 300 a 400 euro per dag relatief kostbaar, mede omdat ze door iemand met een auto moeten worden gehaald en weggebracht. Nu is er sinds kort de mogelijkheid om groene krachtstroom te tappen voor een fractie van de prijs door de aanleg van twee putkasten aan twee kanten van het plein. Zo’n putkast wordt ontsloten door Wim die daar, zoals hij al 20 jaar doet, op de vouwfiets heen komt (je ziet hem in actie op de foto boven). Daar trek je dan een kabel uit waar je een stekker in stopt en klaar is Kees. Afrekenen gaat direct via de Gemeente, die groene krachtstroom inkoopt. 

En dan hier de rekensom: Het totale verbruik van de Sinterklaas intocht op het Domplein was 20 kWh. De gemeente rekent 0,70 cent per kWh. 

20 x 0,70 = 14 euro 

Dat is dus uitgaande van 400 euro voor een aggregaat een besparing van maar liefst 96,5%! En daarbij, zoals Wim zegt: ‘De milieuwinst is op z’n minst gezegd significant!

We doen een tweede voorbeeld, omdat het zo mooi illustreert. Chanoeka, het joodse lichtfeest, werd afgelopen 2 December openbaar gevierd op de Mariaplaats. Een mooie, warme plek in de stad die oa vanwege dit evenement ook is heringericht met een ondergrondse putkast. De organisatie van de Chanoeka viering gebruikt de groene krachtroom al langer en zijn er blij mee. Het totale verbruik kwam dit jaar op 52 kWh. 

52 x 0,70 = 36,40 euro. Dat is ook een grote besparing van 90,9% tov een aggregaat. 

Dus het moge duidelijk zijn, het gebruik van groene stroom op locatie is ECHT goedkoper! Wil je ook gebruik maken van de krachtstroom van de Gemeente Utrecht? Neem dan contact op met de Utrecht Film Commissie en het is zo gepiept. Informatie over de lokatie van putkasten in verschillende steden en hoe je daar toegang toe krijgt komt uiteraard volgend jaar ook op onze filmoogstkaart, die we ontwikkelen ism Superuse Studios.