Ook het in het zuiden van het land is een film commissie met duurzame ambities voor de toekomst. Limburg sluit zich net zoals Den Haag, Rotterdam, Friesland en Utrecht aan bij het onderzoek voor onze Filmoogstkaart. Op deze speciale online kaart voor film en TV die we ontwikkelen in samenwerking met Superuse Studios, vind je binnenkort in één oogopslag alle informatie over elektrische generatoren, open eindes, openbare laadpunten en batterij-systemen in de buurt van je volgende set. De ideale tool dus bij duurzaam produceren. Lees hier het gesprek met Limburg Film Commissioner Guido Franken over filmen in deze strategisch gelegen regio.

Guido Franken

Hoe kwam het zo, film commissioner in Limburg?

Mijn naam is Guido Franken, geboren in 1988 en getogen in Brunssum, Zuid-Limburg. Al van jongs af aan keek ik veel films, voornamelijk Nederlandse. In 2006 startte ik met een website over de Nederlandse film (www.NeerlandsFilmdoek.nl), waardoor ik middels set bezoeken en interviews veel in aanraking kwam met de verschillende vak disciplines. In het jaar van mijn afstuderen (2011) aan de Universiteit Utrecht (Film & Televisiewetenschappen) richtte filmmaker Elbe Stevens in Limburg het filmplatform CineSud op en hij vroeg me of ik terug wilde keren naar Limburg. Vanaf januari 2012 ben ik vervolgens leiding gaan geven aan CineSud en heb ik in de eerste jaren ook enkele van zijn films geproduceerd (ook uitvoerend). Naarmate CineSud verder groeide van een netwerkorganisatie tot een volwaarde filmhub voor zowel nieuwe filmmakers als professionals, ben ik me meer en meer gaan richten op het opzetten van een filminfrastructuur in de regio. Samen met de Netherlands Film Commissioner Bas van der Ree ben ik vanaf 2014 een blauwdruk gaan maken voor hoe een Film Commission in de regio kan werken. In 2015 heb ik de functie officieus bekleed, en in januari 2016 is de Limburg Film Commission met steun van de Provincie Limburg officieel gelanceerd, samen met een regionaal filmfonds.

Wat zijn de aspecten die Limburg een aantrekkelijke filmlocatie maken?

Limburg, en met name Zuid-Limburg, neemt een unieke plaats in binnen Nederland. We zijn de enige regio in Nederland met heuvels, en nergens is het zo makkelijk bijvoorbeeld Toscaanse of Franse sferen op te roepen. Onze rijke historie is nog zicht- en voelbaar en de verhalen liggen bijna letterlijk voor het oprapen. Daarnaast heeft Limburg een grote variëteit aan locaties, van historisch tot modern en van stedelijk en industrieel tot klassiek. Voor filmproducties is het eveneens interessant dat onze Provincie voor het overgrote deel grenst aan het buitenland; in een zeer kleine straal heb je zo toegang tot filmfondsen en incentives uit drie landen, en daarnaast tot verscheidene regionale fondsen, naast het Limburg Film Fonds zelf. Door onze ligging zijn we internationaal, open en gastvrij ingesteld en hebben we ook toegang tot een groot arsenaal aan filmtalent en –faciliteiten.

Hoeveel producties melden zich ongeveer per jaar en wat is er zoal recent gedraaid?

We worden jaarlijks door ongeveer 80-90 projecten gecontacteerd met concrete vragen, waarvan ongeveer twee-derde uiteindelijk ook in de regio draait. Hierbij gaat het voornamelijk om korte films, speelfilms en televisieprogramma’s. Incidenteel melden producenten van commercials of videoclips zich. Enkele recente producties die zich via de LFC gemeld hebben en in Limburg hebben gedraaid zijn de Netflix serie DOPE, de films DYLAN HAEGENS – DE FILM, SINTERKLAAS & HET GOUDEN HOEFIJZER en BILLY. Twee grote producties van vorig jaar gaan binnenkort in première: begin maart wordt op NPO3 het tweede seizoen van de spelshow THE BIG ESCAPE uitgezonden die volledig in Limburg werd gedraaid, en in april gaat de film CIRCUS NOEL in premiere, die voor een deel in Heerlen werd gedraaid.

SINTERKLAAS & HET GOUDEN HOEFIJZER – opgenomen in de binnenstad van Valkenburg

Wat is er nu te bieden op het gebied van duurzaamheid voor een productie in Limburg?

Als Film Commission hebben we nog weinig van doen gehad met duurzaamheid op gebied van filmmaken in Nederland. Maar eind vorig jaar hebben we in contact met Green Film Making besloten duurzaamheid wel hoger op de agenda te zetten, want het verdient aandacht. In onze regio, waar de filmindustrie steeds meer vorm en volume begint te krijgen, kunnen we hopelijk vanaf het begin een mooi steentje bijdragen.

Wat is je ambitie voor de toekomst als film commissie op het gebied van duurzaamheid? 

Vanaf de tweede helft van dit jaar gaan we de mogelijkheden in kaart brengen. Ook zullen we tijdens een speciale workshop aandacht besteden aan duurzaam produceren. Met enkele kleine aanpassingen kan al veel worden bereikt. Waar mogelijk zullen we trachten producenten te faciliteren om hun productie en de toekomstige productie zo duurzaam mogelijk te maken.

Naast film commissioner ben je dus nog steeds directeur van het filmplatform CineSud.

CineSud is een filmhub voor nieuwe filmmakers en industry professionals waar we ons vooral richten op talentontwikkeling door middel van specifieke trainingen, labs en mentorschappen. Binnen ons talentontwikkelingstraject CineSud Talent bijvoorbeeld krijgen nieuwe filmmakers budget en coaching voor hun korte film en maken ze binnen 8 maanden een eerste of tweede professionele korte film. Eind maart lanceren we de eerste FilmLabs in Nederland: een Script en Producers Lab. Daarnaast behartigen we de belangen van de industrie en organiseren we allerlei industry events, waar kennis en ervaring kan worden gewisseld, vaak met onze grensligging in het achterhoofd. Zo organiseren we elk jaar een festival speciaal voor, maar niet gelimiteerd tot, makers uit Nederland – België – Duitsland (het Euregion Film Festival in het voorjaar) en een festival voor opkomend filmtalent van over de hele wereld (het SHIFT Film Festival in het najaar). We proberen zo actief mogelijk makers bij elkaar te brengen en (co-)productie te stimuleren. Als organisatie die niet in de Randstad gevestigd is, kleeft er al snel het etiketje ‘lokaal’ of ‘regionaal’ op, maar CineSud is er voor iedere maker, zowel uit binnen- als buitenland. Aan onze programma’s doen meer en meer makers uit andere delen van Nederland mee, en sinds vorig jaar ook jaarlijks tientallen internationale (nieuwe) makers. De kruisbestuiving tussen netwerken uit verschillende regio’s en landen is juist een pré.

Green Film Making geeft op jullie uitnodiging een workshop voor CineSud’s Producers Lab. Wie en wat hoop je hiermee te bereiken? 

Ons Producers Lab is onderdeel van FilmLab Zuid, een pilot voor regionale filmlabs opgezet i.s.m. het Nederlands Film Fonds waarin we in dit eerste jaar een Script en Producers richting hebben. In het Producers Lab leiden we in een jaarrond programma met nationale en internationale coaches, mentoren en gastsprekers nieuwe producenten uit de regio en de rest van Nederland op. Door in het lab al aandacht te schenken aan Green Film Making, hopen we het bewustzijn van duurzaam produceren onder de aandacht te brengen bij een nieuwe generatie filmproducenten.

 

Promo | Limburg Film Commission – A Region in Motion from CineSud NL on Vimeo.