Langzaam maar zeker groeit het aanbod in alternatieven voor de dieselgenerator. Vooral de stilte van een elektrisch aggregaat past goed op een set op locatie. Naast de in onze branche al bekende True Hybrid, GreenBattery, Wattsun en Greener, zijn in de bouw- en evenementensector ook De Groene Aggregaat en de Volta in gebruik. De Volta past met zijn maximaal 10kVA goed op een kleinere set en de De Groene Aggregaat geeft voor de grotere productie met minder bewegingen de benodigde zekerheid en vermogen. Green Film Making bekeek De Groene Aggregaat op de thuisbasis onder de rook van Amsterdam. En locatiemanager Ralf Wentink onderzoekt de mogelijkheden voor het gebruik van de Volta bij de productie van een Engelse miniserie op Nederlandse bodem.

De Groene Aggregaat

Van De Groene Aggregaat, een hybride off grid stroomoplossing, zijn er inmiddels 89 stuks beschikbaar voor verhuur. Er staan er maar een paar op het terrein in Zuidoostbeemster. Sales director Johan de Leeuw vertelt dat het grootste gedeelte meestal verhuurt is en dan vooral in de bouw. Ook daar zijn de units erg populair door de stilte voor de omgeving. Maar ook voor festivals en concerten wordt de unit ingezet, zo zijn ze eerder gebruikt op Lowlands, Mysteryland en voor een klassiek concert op het strand.

 

Er zijn twee uitvoeringen te huur, een 30kVA hybride met een 45 kVA generator en 45kVA hybride met een 66 kVA generator. Stroom komt uit het batterypakket (met een opslag van 60kW) gecombineerd met zonnepanelen en wordt, wanneer nodig, bijgeladen door de ingebouwde generator. Voor de verkoop zijn er units van 5kVA tot 200 kVA waarbij de generatoren draaien op HVO biodiesel. Er wordt gewerkt aan de mogelijkheid binnenkort ook in de verhuur te kunnen draaien op biodiesel. Met een app kun je op afstand de capaciteit in de gaten houden en je kunt een stille periode instellen, waarbij de unit zorgt dat hij op tijd is bijgeladen.

De aggregaat is vrij groot (10ft) en is met z’n 4,5 ton minder geschikt voor kleinere productie met veel bewegingen. Verhuur gaat dan ook per week (800 euro voor de 45 kVA excl. transport). Maar voor een grote productie op 1 locatie biedt hij zekerheid (geen backup generator nodig) en veiligheid (hij kan worden afgesloten en op locatie blijven staan). Op aanraden van Green Film Making kijkt de AVROTROS nu naar de mogelijkheden voor de live-uitzending van het Prinsengracht concert.

De Volta Naos

Locatiemanager Ralf Wentink zet als duurzamere optie al graag de 28 kVA True Hybrid van Het Licht in. Onlangs nog bij een paar grote draaidagen van de film Baantjer – Het Begin, met maar liefst 120 figuranten, konden verschillende faciliteiten er mee uit de voeten; de catering, 8 make-uppers en verschillende tenten voor kleding en figuranten. Maar om de hele set van stroom te voorzien zijn er aanvullende toepassingen nodig en zo kwam hij door online te speuren de Volta tegen.

Volta Energy ontwikkelde een aggregaat systeem, de Volta Naos, die bestaat uit 3 modules: een accu, een omvormer en zonnepanelen. Standaard levert het systeem 2 kVA, uit te breiden tot 10 kVA. Goed om te vermelden is dat de accu’s voor meer dan 98% te recyclen zijn. Het systeem kan eenvoudig getild worden met 1 of 2 personen en past achterin een auto. De standaard uitvoering wordt verhuurd voor 89 euro per dag.

Specs:

Vermogen: 2000W 230v continu, pieken tot 4000W 230v

Opslagcapaciteit: 3000Wh 

Opwekvermogen: 600W 

Geluid (in gebruik op 10 meter): 5dB

Binnenkort kijkt Ralf samen met het Volta team naar de mogelijkheden voor een eerste test op de filmset. Maar hij wil eerst eens meten hoeveel er eigenlijk gebruikt wordt. Idealiter wordt de Volta dan deze maand ingezet bij de productie van een Engelse miniserie, een vervolg op de jaren ’70 detective Van Der Valk, geproduceerd door All3Media International. In totaal bestaat de serie uit 3 afleveringen van elk 20 draaidagen. ‘Maar ik wil wel zekerheid hebben dat het systeem de vraag van een set aankan.’ aldus Ralf. To be continued, lees in onze volgende nieuwsbrief hoe de test met de Volta verliep.

Meer informatie over De Groene Aggregaat of het Volta Naos systeem vind je op deze websites:

De Groene Aggregaat

Volta Energy