Het festivalseizoen is weer in volle gang en ook dit jaar kun je op veel plekken weer tukken in een recyclebare tent van karton: KarTent. 1 op de 4 mensen laat namelijk zijn gewone tent achter op een festivalcamping, wat een enorme hoop afval geeft. De KarTent is sinds 2015 verkrijgbaar als recyclebaar alternatief en een groot succes. Ze worden voor je opgezet en na het festival ook weer afgebroken. De ontwikkelaars van KarTent komen nu met een nieuw concept dat nog een stap verder gaat, namelijk gemaakt van gebruikte KarTenten: de kartonnen kliko KarBin. Ze zijn dit seizoen al 500 keer ingezet en zeer binnenkort kun je ze gewoon via de website van KarTent bestellen.

Een KarBin heeft hetzelfde volume als een kliko (240 liter) en er gaan ook gewoon vuilniszakken in. De KarBins zijn verkrijgbaar met een blanco of een gekleurde deksel. De gekleurde zijn voor gescheiden inzamelen van maximaal 5 stromen: glas, papier, PBP (plastic/blik/pak), GFT en restafval. De KarBin bestaat voor 100 procent uit een gebruikte KarTent. En een KarTent is al voor 67 procent uit gerecycled karton. De andere 33 procent zijn nieuwe houtvezels om het karton te verstevigen. Dit is van hout uit kap, maar wel uit duurzame bosbouw (dus FSC-gecertificeerd) geleverd door Smurfit Kappa. Kun je de KarBin hergebruiken? Natuurlijk niet eindeloos, maar als je ze met beleid gebruikt kun je ze wel een aantal keer opnieuw gebruiken.

Dan vraag je je af, standaard plastic kliko’s worden al talloze keren hergebruikt, dus waarom is het dan beter om de kartonnen KarBin te gebruiken? De crux zit in het transport en de ruimte. Kliko’s zijn relatief zwaar en nemen veel ruimte in. Van de opgevouwen KarBin passen er meer dan 50 op een europalet. Daarbij maak je met kliko’s een extra beweging langs de wasstraat en moet je ze weer ophalen. Meer vrachtvervoer dus. De KarBin kan na gebruik mee met het oud papier voor recycling. De KarBin is zowel los verkrijgbaar als samen met afvalverwerking van Suez.

De vuilnisbak waar je aankomend weekend op Pleinvrees Festival je servetje in gooit kan dus zomaar een eerder leven hebben gehad als tent op Best Kept Secret van vorig weekend. Nice!