In de rubriek Groene Hartenkreet delen we de ervaringen van filmmakers en filmprofessionals met Green Film Making. Deze maand programmamaker en trainer duurzaam produceren bij albert NL; Jan Peter Pellemans. Als oud-collega van Els bij IDTV heeft hij net als haar zijn zinnen gezet op duurzamer produceren. En met hem nog veel anderen bij Schoonschip in Amsterdam. Met deze hartekreet combineert hij duurzaam wonen met zijn ambitie in de TV branche.

’11 Jaar is erover nagedacht, aan gesleuteld en over gediscussieerd: de drijvende waterwoningwijk Schoonschip in de Buiksloterham in Amsterdam Noord. De wijk is ooit bedacht door twee TV-en filmmakers, niet toevallig dus dat relatief veel waterwoningen bewoond worden door huishoudens die iets in de audiovisuele branche doen.

De 106 bewoners delen één ambitie: de wijk moet de duurzaamste waterwoningwijk van Europa worden. De materialen waarmee de woningen zijn gebouwd zijn daarom zo duurzaam mogelijk, op de groene daken liggen 500 zonnepanelen, er zijn geen gasaansluitingen en de woningen worden verwarmd en gekoeld met warmtepompen. Revolutionair is het smartgrid waarmee de bewoners elkaar energie leveren. Veel Schoonschippers doen hun auto de deur uit en maken gebruik van de deelmobiele oplossing HUUB, een elektrisch voertuigenparkje van auto’s, fietsen én een bestelbus. En tenslotte, wordt van de ontlasting van de bewoners energie en mest gemaakt. Want poep is het nieuwe goud💰💩

Op de kade zijn de eerste filmploegen al gearriveerd. Binnenkort met een generatortje op zonne-energie?’

Jan Peter woont sinds april dit jaar op Schoonschip. Kijk hier voor meer informatie over het project.

 

© Isabel Nabuurs