Zomer, festivaltijd en een hoop nieuwe producties. Green Film Making is verheugd te zien dat er door een aantal producties hard aan duurzaamheid wordt getrokken deze zomer. Zo zijn de uitzendingen van Opium op Oerol net achter de rug. De Waddeneilanden zijn koplopers op het gebied van duurzaamheid en dieselaggregaten komen het eiland dan ook niet op. De makers van de AVROTROS, die het programma al jaren verzorgen, werkten geheel in die stijl mee en gebruikte vaste stroom vanuit een hotel. De crew verbleef tijdens de uitzendingen op dezelfde boot als waarmee ze waren overgevaren. En de natuur was het decor, aangevuld met alles wat er op het eiland voor handen was. Het Oerol publiek was al gewend een steentje bij te dragen door afval zelf mee te nemen naar de juiste afvalbak.

Maar ook productiehuis Blazhoffski doet zijn stinkende best deze zomer. De nieuwe dramaserie Dertigers, heeft de catering aangepast. Margot van Duinen, de cateraar, kookt alleen maar met verse producten en er is heel frequent  alleen een vegetarische warme lunch. Zij heeft voor alle crewleden bij de Kringloopwinkel een eigen beker gekocht en die wordt s’ochtends door iedereen weer schoon aangetroffen, want alle vaat wordt elke dag afgewassen en inmiddels herkent iedereen zijn eigen kop met konijntje of andere leuke afbeelding. Er is een uiterst kleine crew, met natuurlijk een eigen waterfles en transportbewegingen worden beperkt. De figuratie gebruikt hun eigen kleding en iedereen komt gewoon op de fiets of OV . Er wordt niet met extra energie gedraaid, een aantal scenes zijn zelfs naar buiten verplaatst om te werken met available light. Een pittige klus, maar cast & crew weet dat Blazhoffski naast een mooie serie ook echt zo duurzaam mogelijk wil produceren. Op dit moment puzzelt ook de productie van het programma The Big Escape om hun nieuwe reeks duurzaam te produceren. De decorbouwers maken tijd om te kijken wat er al met de locatie zelf aan spelmateriaal te verzinnen is. En voordat er nieuw hout en ander materiaal gekocht wordt, gaan ze eerst langs bij de nieuwe locatie van Buurman in Utrecht (primeur!) en het nieuwe Upcycle centrum in Almere (nog een primeur!), waar ze zonder kosten gebruikt materiaal mogen jutten.

In Augustus komt Het Prinsengrachtconcert er ook weer aan en de AVROTROS gaat tijdens het concert weer een extra stap zetten met het ophalen van gescheiden afval ism Gemeente Amsterdam, het Pulitzer Hotel, Renewi en Green Film Making. De CO2-uitstoot zal dit jaar ook al verminderen, doordat de hele catering via Walstroom van energie wordt voorzien. Daarnaast hebben we Watt-Now ingeschakeld om alle energiepunten door te meten om zo volgend jaar zonder stress over te kunnen gaan op duurzame accu’s. Die bovendien geen geluidsoverlast veroorzaken voor de buurt!

Dit is zo maar even een greep uit alle inzet voor een bewustere aanpak in onze Film- en TV wereld, met behulp van GFM. Alle beetjes helpen…

Heb jij ook je best gedaan om duurzamer te produceren? Laat het ons weten, zodat we onze kennis kunnen delen. Het moet, en we kunnen het nog beter….! Mail naar Els!