Goede voorbereiding is het halve werk! Green Film Making mocht dit jaar meelopen met het team van het Prinsengrachtconcert. De AVROTROS verzette de bakens en wilde, naast de vele studio- en ENG programma’s die al vooraf waren gegaan, nu ook dit grote event zo duurzaam mogelijk opnemen. Ronald Kok, de producer van het programma, kende het klappen van de zweep en wist als geen ander de tandem met het Pulitzer Hotel rijdende te houden.

Dit jaar een extra uitdaging, want de Gemeente Amsterdam schoof de eisen aan de evenementen behoorlijk op. De productie van het concert wordt al jaar en dag gezamenlijk met de Production Factory verzorgd. De vele technische leveranciers willen de productie van dit jaarlijkse feest niet missen. En een hecht team kent vele voordelen bij het samenwerken. Maar als er dan een eis komt om alles zo duurzaam mogelijk te doen ligt de lat ineens veel hoger. Ik liep met Ronald Kok alle disciplines en hun werkzaamheden door en als eerste maatregel besloot de AVROTROS alles digitaal te doen. Een site waar zowel de crewleden als de gasten van de bootjes digitaal terecht konden. Voor alles; inschrijvingen, callsheets, technische informatie, opbouwschema’s en de inhoud van het concert.

De Gemeente Amsterdam stelt nu extra eisen, waarbij een milieucoördinator zowel voor, tijdens als na het concert verantwoording moet afleggen over catering, afval, energie, veiligheid, communicatie en het transport. Zonder goedkeuring geen vergunning. Geen punt, Ronald vulde alles op tijd in en was stellig van plan dit jaar de energie voor het concert duurzaam in te kopen. Maar de Gemeente liet het lang afweten, doordat een probleem met het verzakken van de kade (in elk geval geconstateerd op de Prinsengracht) een hot-item werd. Groot vervoer mocht niet meer over de kade, tribunes mochten niet meer aan de wal opgebouwd worden en de wagens van NEP kregen geen plek op de gracht, zoals gebruikelijk was.

Het werd spannend, maar de inhoudelijke voorbereidingen gingen gewoon door! Men verplaatste de wagens een stuk verder naar de Westermarkt. Maar dat had tot gevolg dat de benodigde kabels extra lang moesten zijn, dat de hoeveelheid pontons met 20 uitgebreid en tot onder de brug gelegd moesten worden. Ook de aggregaten werden opgeschoven. Zou het wel werken over zo’n lange afstand? Er waren veel meetings en eindeloos veel bouwtekeningen nodig om de Gemeente te overtuigen de vergunning af te geven. Een dergelijke tegenslag levert echter ook altijd veel voordelen voor de toekomst op. Men moet van de routine afwijken, en iedereen gaat in oplossingen denken.

De pontons zijn dit jaar via een sleepboot naar de goede plekken gevaren en werden niet meer aan de kade bevestigd maar met palen in de gracht vastgezet. En om dan in elk geval zeker te weten wat er echt aan stroom verbruikt zou worden besloot de AVROTROS op advies van Green Film Making van alles te gaan meten. Zo kwam Jim van Oosten (van WattNow) meters tussen de kabels en ook bij het aggregaat van de catering aan de Keizersgracht plaatsen. Had de catering echt niet op stroom van het Pulitzer Hotel kunnen draaien?

De hele week was Green Film making op de set en kon alle logistiek van transport, afval en techniek volgen. Alle departments en ook de betreffende functionarissen van het hotel stelden zich open op en waren bereid mee te denken hoe zij een volgend seizoen nog meer duurzame stappen zouden kunnen maken. Het feest zelf, was weer een groot succes met “Aan de Amsterdamse Grachten” als hernieuwd hoogtepunt. Een genoeglijk samenwerken, want op de dag van de uitzending zag ik veel helpende handen van producers van andere programma’s van de AVROTROS een taak op zich nemen.

De AVROTROS heeft een rapport met kansen en tips voor volgend jaar, die Ronald ook met de Gemeente Amsterdam zal communiceren. Hoewel de productie een aantal zaken al heel duurzaam voor elkaar had is er zeker ook op gebied van transport, logistiek van afval, catering en energie veel geleerd en ook te verbeteren. Fantastisch dat zij de moeite nemen om zo transparant de ervaringen te delen.

Op 5 november, tijdens de workshop Duurzame Energie van Green Film Making, zullen we de  Filmoogstkaart lanceren. Ronald Kok (producer), Jim van Oosten (WattNow) en Roy Aarninkhof (Flashlight) zijn aanwezig en vertellen hoe het met de energie van het concert in die week ging. Welke ervaringen hebben ze opgedaan bij de meting op gebied van energie? Welke conclusies trekken zij en wat worden de duurzame stroomopties voor een volgend seizoen?  En niet alleen voor de AVROTROS. Ook de events van de NOS en andere omroepen kunnen baat hebben bij deze aanpak.

Geef je op voor de workshop via rsvp@greenfilmmaking.com