Foto © Patrick van Beek – Eventpixels

In de rubriek Groene Hartenkreet delen we de ervaringen van filmmakers en filmprofessionals met Green Film Making. Deze maand Christel Sohier & Thijs de Neeve van het sustainability department van Team Tripple3film, over green filmmaking in 48 uur.

In 48 uur een (prijswinnende) korte film maken én groener werken: kan dat wel? -spoileralert- Het antwoord is ja! Het begon eigenlijk allemaal met ambitie; de wil om grenzen te verleggen en het eens een keer anders te doen. De lessen die we geleerd hebben, delen we graag in deze Groene Hartenkreet.

Veel mensen willen misschien wel duurzamer werken, maar weten niet waar te beginnen. Daardoor kan het al snel een onmogelijke opgave lijken, terwijl met kleine stapjes best al winst geboekt kan worden. Een goede voorbereiding is daarbij echter het halve werk! Voor onze deelname met team Tripple3film aan het 48 Hour Film Project Rotterdam 2019 hadden we onszelf – behalve dat we natuurlijk een topfilm wilden maken – ook de uitdaging opgelegd om deze zo groen mogelijk te produceren. Door Green Film Making al vroeg in de pre-productie tot aandachtspunt te maken, was het mogelijk om duurzame alternatieven te kiezen. Deze kunnen meer voorbereiding en creativiteit kosten, dus op tijd beginnen is noodzakelijk.

Voorafgaand aan het productieweekend van onze korte film ‘Gar(b)age’ doken we in de Green Film Making Toolkit om te voorkomen dat we het wiel te veel opnieuw uit zouden vinden. Aangezien we de regel van het op tijd beginnen al bleken te kennen, konden we snel door naar regel 2, die stelt dat je niet alles zelf moet doen. Daarom hebben we samen met alle heads of departement onderzocht of er duurzame(re) oplossingen te realiseren waren. Het gesprek hierover aangaan hielp ons niet alleen onze eigen ideeën te toetsen en te scherpen, maar gaf vooral nieuwe inzichten én creëerde draagvlak binnen de crew.

De behaalde duurzaamheidswinst tijdens het productieweekend zat ‘m door de gekozen voorbereiding in kleinere maar ook grotere dingen. We hebben zo gepast mogelijk boodschappen gedaan om voedselverspilling te voorkomen, en op de set afval gereduceerd en gescheiden. De eigenaar van de garage waar we draaiden, wees ons naar aanleiding van onze Green Film Making ambities, op de geitjes die op hetzelfde terrein stonden. Die hadden vervolgens ook een feestdag doordat alle groenteafval in hun voerbak belandde.

Transportbewegingen behoren helaas tot de meest vervuilende aspecten van een filmproductie. Ook hiervoor geldt weer dat voorbereiding het halve werk is. Door vooraf een transportschema voor alle crewleden naar en weer van de draailocatie uit te denken met veel carpoolen en korte ritjes met elektrisch vervoer van en naar het dichtstbijzijnde station te organiseren, hebben we veel kilometers bespaard en voelde de crew zich extra ‘geserviced’.

Tijdens de voorbereiding stuitten we helaas ook op tegenvallers en onmogelijkheden waardoor we soms noodgedwongen toch kozen voor het traditionele alternatief. Een voorbeeld hiervan is het aggregaat dat we nodig hadden voor voldoende stroom op de locatie. Een aggregaat op zonne-energie was budgettair helaas onhaalbaar. Voor wie niet bekend is met het 48 Hour Film Project concept, een dergelijke productie wordt low-budget gedraaid en wij hadden slechts € 800,- waar we alles mee moesten doen. Zo hebben we een gesponsord dieselaggregaat gebruikt. Maar ook hier zat weer een winstpuntje, doordat we deze tijdens de pauzes wel hebben uitgezet.

Vooraf helder met de crew communiceren over je groene plannen, helpt ook enorm! De belangrijkste truc – hebben we gemerkt – is om niet als een soort ‘Groene Gestapo’ te werk te gaan, maar om mensen te betrekken en vooraf zelf te laten meedenken over eigen groene oplossingen. Meer mensen dan we verwachtten, zagen op set af van het gebruik van een papieren script en namen hun tablet mee. En de oproep om een eigen koffiemok en navulbare waterfles mee te nemen, werd massaal gehoor aan gegeven.

De winst blijkt ook nog eens groter dan alleen de daadwerkelijke kleinere footprint van ons 48-urige productieweekend; de crew is ook geïnspireerd geraakt en past inmiddels ook kleinere en grotere groene alternatieven toe op andere sets. Dat weten we niet alleen door reacties achteraf op bijvoorbeeld social media, maar ook doordat we ze tijdens de prijsuitreiking spraken. Want ja, we wonnen daar met ‘Gar(b)age’ de prijs voor beste film! Conclusie: een winnende film maken en groener werken: het kan! Maar het gaat nog altijd niet vanzelf.

Ook na deze 48 uur willen we graag bij blijven dragen aan een groenere filmsector. Daartoe hebben we al onze ervaringen en gemaakte keuzes bijgehouden in een verslag, wat we graag met geïnteresseerden delen. Ook lichten we graag onze ervaringen toe in een persoonlijk gesprek. Dus neem vooral contact met ons op via Green Film Making!

 

Foto © Patrick van Beek – Eventpixels