‘We go into the natural world and we plunder it for its resources. We feel entitled to artificially inseminate a cow and steal her baby, even though her cries of anguish are unmistakeable. Then we take her milk that’s intended for her calf and we put it in our coffee and our cereal.’

Aldus Joaquin Phoenix in zijn acceptance speech voor de Oscar voor Best Actor. Als Nederlanders zijn we natuurlijk gek op zuivel en eten gemiddeld zo’n 350 gram per dag. Net zoals de vleesindustrie heeft de zuivelindustrie ook een forse milieu-impact en een beetje minderen kan dus zeker geen kwaad.

Er zijn inmiddels al veel alternatieven voor melk op de markt; kokos, amandel, haver, rijst, soya, hazelnoot etc. Maar daar gaan we weer, wat is nu het beste alternatief met de minste impact? The Guardian zocht het uit en kwam met het oordeel: havermelk. Een van de grote voordelen is dat het leeuwendeel van de wereldwijde graanproductie bestemd is voor diervoeder; er hoeft dus geen extra ruimte te komen voor het verbouwen.  En laten we havermelk bij Green Film Making nu ook het lekkerste vinden. Proost!