De eerste paar maanden van de mondiale gezondheidscrisis hadden we allemaal wel wat anders aan ons hoofd. Maar nu het woord corona even normaal is als een bruine boterham met kaas, wordt het tijd om eens te kijken of we niet in de chaos grotere problemen veroorzaken. Helemaal omdat het lijkt dat we nog wel een tijd door het virus vergezeld zullen worden. Een van de nieuwe boosdoeners: persoonlijke beschermingsmiddelen.

Tegenover de mooie beelden van alle natuur die terugkeert op normaal dichtbevolkte plekken, staan de berichten over grote aantallen maskers en handschoenen die dagelijks aanspoelen op Europese stranden. Overheden hebben miljarden maskers besteld en het wordt steeds gangbaarder in de openbare ruimte maskers te verplichten. Een wegwerp masker vergaat in 450 jaar. Op stranden in Azië worden wegwerp beschermingsmiddelen nu al een normale component van afval uit zee. De corona crisis treft de hele wereld en dit nieuw soort afval kan dus zeer snel enorme properties aannemen.

Sinead Kidao

Een goed alternatief voor een wegwerp masker, is een uitwasbaar mondkapje van stof. Je ziet deze al veel in het straatbeeld. En makkelijk zelf te maken van wat oude kledingstukken. De Britse kostuumontwerpster Sinead Kidao, ontwerper van oa Little Women van Greta Gerwig, heeft een gratis en makkelijk ontwerp online gezet, die je hier kunt downloaden. (Ze is trouwens ook de en initiator van het platform voor een duurzaam kostuum department The Costume Directory, zeker de moeite om te checken). Een uitwasbaar mondkapje van reststof van het kostuum department is een leuk kado voor je crew op je corona-proof set!

Geen zin om zelf te pielen? Verschillende ontwerpers en kleinere kledingmerken maken mondkapjes van reststof, zoals bijvoorbeeld door Makers Unite, Een start-up waar lokale Amsterdammers en nieuwkomers, zoals vluchtelingen, migranten en asielzoekers elkaar ontmoeten en samenwerken. De mondkapjes zijn gemaakt van reststoffen van het duurzame denim merk Kings of Indigo (KOI). Of grote kans dat er een buurvrouw in je buurt ook al zelf aan de slag gegaan is… Informeer eens over de schutting.

Verder zijn we erg benieuwd naar andere duurzame toepassingen in verband met corona op de set. Heb jij iets bedacht of gebruikt dat anderen ook van pas kan komen? Laat het ons weten en wij besteden er aandacht aan!