Birgit Heidsiek van onze Duitse counterpart ‘Green Film Shooting’ heeft een speciale handleiding voor het verduurzamen van bioscopen opgesteld. Het 172 bladzijde tellende document zit vol met onderzoek, berekeningen, tips en goede voorbeelden en is hier gratis te downloaden. Onder andere het mooie voorbeeld van The Depot in Lewes (UK) van de Nederlandse Carmen Slijpen wordt als goed voorbeeld gegeven.

‘Das Grune Kinohandbuch’ is gepubliceerd door de Duitse federale filmraad (FFA). Deze handleiding is een mooi vervolg op onze eigen inventarisatie van de situatie in Nederland uit 2018. Inmiddels hebben Rialto in Amsterdam en Cinecitta in Tilburg al het Duitse ‘Green Cinema Label’ ontvangen.

De Tilburgse bios Cinecitta is inderdaad een heel mooi voorbeeld van een duurzame aanpak. Een kwart van de stroom van Cinecitta wordt opgewekt met de zonnepanelen op het dak. De rest is groene stroom. De warmte van de digitale projectoren is aangesloten op het warmtenet, een unieke techniek door Cinecitta zelf ontwikkeld. Hierdoor is in de projectieruimtes minder airconditioning nodig. Verder wordt er schoongemaakt met duurzaam schoonmaakmiddel en poetsdoekjes gemaakt van bamboe, het overgrote deel van de inrichting is tweedehands, al het drukwerk wordt op duurzaam papier gedrukt en zijn de schortjes van de hosts gemaakt van brandnetel. Ook wordt er gekookt op inductie en is alle verlichting LED. Het duurzaamheidslabel is daar meer dan verdiend! Hopelijk kunnen daar zeer binnenkort de projectoren weer aan.