Bij de productie van Anne+ heeft locatiemanager Rob IJpelaar een nieuw soort energiebron getest. Het bedrijf EcarPOWER geeft auto-accu’s een tweede leven als duurzaam aggregaat. Ze hebben momenteel een 24 KVA-accu die verhuurd wordt en met een aanhangwagen naar locatie wordt gebracht. We spraken Rob over zijn bevindingen.

Rob vertelde dat hij eigenlijk blij verrast was over het resultaat in de twee dagen dat de accu in gebruik was. Hij kreeg zonder problemen voldoende stroom voor zijn basecamp voor een halve dag op 1 lading. Hij voegt daar wel aan toe dat dit nog niet een volwaardig alternatief is voor een grote filmset. Daarvoor zou het aantal uren dat je stroom kunt gebruiken nog wel wat omhoog moeten. Wel liet hij weten dat de accu verbazend snel was bijgeladen op een 220V laadpunt. Hoopvol dus!

In overleg met Dennis Krook van EcarPOWER wordt nu aan een 45 KVA-variant gewerkt, die ook op een autolaadpaal bijgeladen kan worden. Half juni wordt deze draai klaar verwacht en er is ons al een test op een geschikte filmset beloofd. De 24KVA versie van EcarPOWER is in ieder geval nu al op onze Filmoogstkaart terug te vinden.

Met deze aanvulling zijn we weer een behoorlijk aantal stappen verder in de energietransitie op de filmset. Maar we zouden grotere stappen kunnen maken als we op locaties meer gebruik zouden mogen maken van de bestaande putkasten. Tot op heden lukt het de locatiemanagers nog niet om dit in de gemeente Amsterdam voor elkaar te krijgen. Zo probeerden onze locatiemanagers bij deze productie van Anne+ op de Westermarkt gebruik te maken van de stroom uit de put die daar voor de marktleveranciers ligt. Heel jammer, want het is toch echt een locatie waar veel gefilmd wordt. Ook het Prinsengrachtconcert zou daar jaarlijks gebruik van kunnen maken. Wat dat betreft doet Utrecht het beter en wordt toestemming voor het gebruik van de openbare putkasten daar juist graag gehonoreerd. Maar we houden ook voor Amsterdam hoop, en blijven het volgen. Het zou voor de bewoners ook echt een voordeel zijn als we de stad schoner kunnen “laten zien”.