Na ons portret van Franse collega’s Ecoprod in 2013, zijn we nu, vier jaar later, opnieuw bij hen langs gegaan om te zien wat er op de agenda staat. Green Film Making sprak met Joanna Gallardo, naast de nieuwe directrice van de Île de France Film Commissie ook verantwoordelijk voor Ecoprod. Het al weer 8 jaar oude consortium bestaat uit verschillende stakeholders die allemaal zowel financieel als door het delen van taken bijdragen aan het Ecoprod initiatief. Samen vormen ze een indrukwekkende lijst van high profile organisaties: France Télévisions (groep van de 6 publieke omroepen), de nummer 1 commerciële zender TF1, CNC (Nationaal Centrum voor Cinema en het bewegende beeld), ADEME (Franse Milieu en Energie Management Agentschap), Audiens (sociale bescherming organisatie voor de culturele sector), Île de France film Commission, en Le Pôle Media Grand Paris (hub voor de audiovisuele en filmindustrie in de regio Parijs). Net als Thekla Reuten in Nederland, heeft Ecoprod net beroemde actrice Audrey Dana benoemd als green ambassador van duurzaam produceren in Frankrijk.

Charter

Op het hoofdkwartier van de Ile de France Film Commissie dat dubbelt als het Ecoprod HQ, om de hoek van de Parijse Opera, legt Joanna uit dat het volledige team nu uit 10 mensen bestaat die allemaal naast hun vaste aanstelling bij de verschillende leden van het consortium, een deel van hun tijd besteden aan Ecoprod. Alle leden werken actief mee om nieuwe partners aan te trekken via hun respectievelijke netwerken. Potentiële partners worden gevraagd om de Ecoprod charter te ondertekenen en zich daarmee te committeren aan de duurzame doelen die daarin worden gesteld. Lid worden betekent dat je toegang krijgt tot de verschillende workshops, ondersteuning en activiteiten die Ecoprod aanbied. Er is inmiddels ook een consultant in opleiding die speciaal ingehuurd zal kunnen worden voor een advies op maat.

Sustainable Postproduction Panel @ Paris Images Digital Summit 2017

Post-productie

Voor dit jaar ligt de focus van de acties van Ecoprod op afval en post-productie. In januari ging Ecoprod al gelijk van start met een panel over duurzame post-productie tijdens het Paris Images Digital Summit. Verschillende innovatieve toepassingen werden gepresenteerd om aan te tonen dat er wel degelijk stappen in deze fase van de productie te zetten zijn. Het initiatief dat het meest tot de verbeelding spreekt is een systeem ontwikkeld door start-up Stimergy. CEO Christophe Perron onthult hoe de warmte die wordt gegenereerd door computers voor VFX rendering een openbaar zwembad in Parijs opwarmt.

Butte aux Cailles zwembad verwarmt door Stimergy

We koelen onze servers dankzij een speciale niet-geleidende vloeistof. Alle door de computers uitgezonden warmte wordt hierdoor opgevangen”, zegt Perron. Dankzij warmtewisselaars, kan Stimergy de door de niet-geleidende vloeistof opgevangen calorische energie overbrengen voor het verwarmen van een zwembad of een gebouw. “Als een Chinees of Amerikaans bedrijf het computer cluster van ons Butte-aux-Cailles zwembad gedurende 1 jaar zou gebruiken, zouden we 500 ton kooldioxide-uitstoot besparen”, aldus Perron. Aangezien de servers op afstand van de studio staan, kan dit speciale verwarmingssysteem dus in veel andere locaties worden toegepast.

Afval

Ook in Februari zat Ecoprod niet stil. Vorige week, 22 februari, hielden ze een workshop over afval voor charter leden. Ecoprod gelooft sterk in het circulair economie concept. Joanna legt uit: “We proberen duidelijk te maken dat wanneer je afval weggooit het niet zomaar verdwijnt. Het is nog steeds ergens. Wij beschouwen het afval uit de audiovisuele sector een potentiële bron van materialen voor andere organisaties. Dus verzamelen we alles dat overblijft na een shoot en proberen om belanghebbenden te vinden die ervan kunnen profiteren. Zoals bijvoorbeeld een theatergezelschap dat materialen kan gebruiken om sets te maken. Het idee is om lokale systemen en connecties te implementeren om het hergebruik van afvalstoffen mogelijk te maken.” De workshop was ook toegankelijk voor iedereen buiten de AV-industrie, die betrokken zouden kunnen worden in dit concept, met de steun van de regio Parijs. Het plan is om door middel van een reeks van soortgelijke bijeenkomsten tegen September concrete oplossingen te hebben gevonden en de resultaten te kunnen presenteren als een nieuwe strategie.

Technici en scholen

Er zit zeker beweging aan het groene front in Frankrijk, maar het ging niet altijd even makkelijk. Drie jaar lang werd een hoop energie gestoken in het overtuigen van producenten om groen te produceren, maar het bleek niet efficiënt. Daarom werd de charter ontwikkeld om producenten meer actief te betrekken bij de overkoepelende strategie en hen trainingen en bijeenkomsten aan te bieden. Nu is de focus verschoven om eerst het technisch personeel en leveranciers te betrekken, bijvoorbeeld door de bestaande vakbonden. Technici en leveranciers worden nu ondersteund om een duurzame omslag te maken en tegelijk dezelfde prijs te kunnen bieden, door middel van subsidie van de CNC. Deze ondersteuning kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld duurzame materialen, nieuwe verwarmingssystemen, postproductie faciliteiten, camera-apparatuur en verlichting. Ecoprod verzorgt ook trainingen aan technische- en filmscholen, om vooral ook de komende generaties aan te sporen duurzaam te denken.

Eco-bonus

En hier is de kers op de éclair: een van de grootste innovaties die deze lente zal worden ingevoerd in Frankrijk is de Eco-bonus van het Île de France Film Fonds. Als je in je financiële rapport aan het IDF Film Fonds kunt laten zien dat je belangrijke stappen hebt gezet om je productie duurzaam te maken en je hebt de Carbon Clap calculator gebruikt, ontvangt je een extra € 25,000 bij goedkeuring van het rapport. Dat is nog eens een stimulans!

Internationaal

Joanna Gallardo (6e van rechts) tijdens het panel Sustainability Reloaded op Berlinale 2017

Ecoprod is ook internationaal zeer actief en heeft net groen licht gekregen voor een Europese samenwerking onder leiding van Film London: het Green Screen Initiative. Vijf van ’s werelds top 10 markten voor het produceren van films zijn Europees: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Green Screen, gefinancierd door de Europese Unie (Interreg Europe), is bedoeld om de best practices van deze succesvolle industrieën op elkaar af te stemmen, duurzame werkwijzen te standaardiseren en het regionaal beleid te verbeteren, zodat duurzame maatregelen voor de productie van films, televisie en audiovisuele projecten in heel Europa in acht genomen kunnen worden. Door middel van Green Screen zullen de deelnemende regio’s hun beleid verbeteren om de huidige en toekomstige professionals te motiveren en goed uit te rusten om duurzaam te werken en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Het project loopt van 2017 tot 2021 en de partners zijn: Film London (UK), Bucharest Ilfov Regional Development Agency (Roemenië), Vlaams Audiovisueel Fonds (België), Ecoprod (Frankrijk), het gemeentebestuur van Ystad (Zweden), Municipal Company of Initiatives of Malaga S.A – Promlaga (Spanje), Rzeszow Regional Development Agency (Polen), Regional Development Agency Senec – Pezinok (Slowakije) en Greenshoot (UK).

Oei, door met jou te praten realiseer ik me hoeveel er nog te doen is!“, besluit Joanna met een grote glimlach. Dus laten we Ecoprod met rust om hun werk te doen, actief en geïnspireerd als ze zijn. Ook geïnspireerd? Check in de sectie Green Network voor meer informatie over andere internationale initiatieven!

Terug naar Nieuwsbrief