Het jaar loop alweer op zijn eind en zo kijkt Green Film Making reikhalzend uit naar 2018. En vooral naar de eerder aangekondigde workshop Duurzame Catering waar nu een datum voor is geprikt: 20 februari. We zijn heel blij met de zeer inspirerende locatie voor de meeting: Blue City in Rotterdam. Blue City is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen; de output van de éne is namelijk de input van de andere ondernemer. Hierdoor is Blue City, gevestigd in voormalig zwemparadijs Tropicana, hét voorbeeld in Nederland van circulaire economie in de praktijk.

Omdat circulair betekent om op een holistische manier naar systemen te kijken, bedoelen we voor het onderwerp van de meeting met ‘catering’ ook het hele catering eco-systeem. Dus niet alleen biologisch/vegetarisch eten, recyclebaar servies en het drinken van kraanwater, maar ook transport, afvalverwerking en toilet. Alles wat speelt rond de cateringwagen op de set, wie en wat er komt en gaat, is onderwerp van discussie.

Navullen afwasmiddel

Graag willen we voor deze meeting een aantal groepen eens in dezelfde ruimte hebben, om te zorgen dat alle belangrijke posities samen kunnen werken voor het beste resultaat. Daarom nodigen we graag cateraars, locatiemanagers, producenten en leveranciers uit om in de vorm van een workshop/ronde tafel discussie te brainstormen over een nieuwe aanpak. Op basis van ons vooronderzoek van ervaringen uit de praktijk zullen we door middel van stellingen met elkaar brainstormen over knelpunten en oplossingen. Ook zullen er ter inspiratie verschillende casestudies worden gepresenteerd van succesvolle initiatieven uit andere sectoren en een aantal leveranciers hun producten demonstreren. Denk bijvoorbeeld aan het navullen van afwasmiddel van Ecover. Afvalverwerker Renewi, voormalig Icova, zal een cursus afval scheiden doen, want wie weet nu echt precies wat waarbij hoort?

Een aantal proeven zijn in de afgelopen jaren al door Green Film Making gedaan. Bijvoorbeeld het gebruik van kraanwater op de set in samenwerking met Join the Pipe eerder dit jaar. Of afvalproeven met gekleurde zakken om goed te scheiden. Maar we gaan zeker niet alleen de goede voorbeelden bespreken. Ook foute voorbeelden komen aan bod, want ook daar leer je van. Waarom is het nog steeds lastig op een simpele manier van afval af te komen? Wat is er mis met een veggie-dag?

Het doel is om aan het eind van de workshop gezamenlijk een actieplan op te stellen van concrete nieuwe proeven op aankomende producties waarvan de bevindingen met de groep gedeeld zullen worden. Ook willen we een aanzet maken tot het maken van een speciale Green Film Making oogstkaart, waarop alle duurzame leveranciers en afvalpunten in Nederland overzichtelijk bij elkaar staan.

Meld je nu aan voor deelname door een mail te sturen aan rsvp@greenfilmmaking.com. En stuur ook vooral je suggesties mee voor onderwerpen en discussie punten! Het is de bedoeling dat deze bijeenkomst ook vooral is om met elkaar te delen en te ontwikkelen en niet om door iemand te worden onderwezen. We horen graag van jullie. Voor nu, fijne feestdagen en een spetterende jaarwisseling!

Kijk hier een videoverslag over Blue City: