door Els Rientjes – Een half jaar na de drooglegging van de filmsets. We weten inmiddels dat we het nog wel een tijdje met de 1,5 meter afstanden moeten gaan volhouden. Afgelopen maanden zijn de meeste productiehuizen weer begonnen aan een nieuwe draaiperiode, maken we eerder stilgelegde producties af en zijn er weer nieuwe films te zien in de nog mager bezette filmhuizen. Maar we draaien weer! En iedereen probeert zich zo goed mogelijk aan het nieuwe Covid-protocol te houden.

Veel dank aan het Filmfonds, die werkelijk alle zeilen bijgezet hebben om de lasten van de producenten te verlichten. Extra geld voor producties en producenten om de klappen van de crisis op te vangen. Hierdoor konden er meer draaidagen betaald worden, want het normale draai tempo werd ernstig vertraagd door alle extra maatregelen om de 1,5 meter te kunnen garanderen.

Er is in de voorjaarsmaanden hard gewerkt aan een Covid-protocol, om alles bij terugkeer naar de set in goede banen te leiden. En er zijn al meerdere cursussen gegeven om de vereiste Covid-managers klaar te stomen om de “nieuwe” logistiek te organiseren. Green Film Making dacht mee in het protocol en kwam met aanvullingen, die ook nog eens een stap zouden betekenen om meer duurzaam te produceren. Toch kwamen deze tips niet terecht in het uiteindelijke protocol. Het werd gevoeld als een te grote druk in deze crisis. “We moeten immers al zoveel veranderen.”  Helaas is dit een tijd waar we allemaal op zeker gaan en er juist veel meer verpakkingsmaterialen (plastic) gebruikt werden om zoveel mogelijk besmettingsmomenten te vermijden. Alles moet steriel.

Na een half jaar maken we de stand eens op. Het is duidelijk dat als de nood hoog genoeg is, het lukt om snel te veranderen. We kunnen kennelijk meer dan we denken. Is het dan nú niet de tijd om ook weer intensiever te werken aan duurzaamheid op de set? Sommige Covid aanpassingen liggen heel dicht tegen duurzaamheidsmaatregelen aan. We moeten nu vaker en beter onze handen wassen, dus schoon water op de set is een must. En dus is er ook automatisch water aanwezig om onze drinkflessen te vullen. Bijvoorbeeld de Setsink van Harm Bredero, een mobiele wasbak, is nu onmisbaar. En de extra persoon op de set om de veiligheid en hygiëne te garanderen, dat lijkt heel erg op de duurzaamheidsmanagers waar we voor pleiten. Zouden deze functies niet makkelijk te combineren zijn?

De onmisbare Setsink

 

Op afstand te vergaderen is nu normaal geworden. We gaan echt niet meer allemaal naar kantoor of mee op locatie bezoek. We delen de informatie wel via internet en vullen elkaar aan. Dit maakt het makkelijker om in pre-productie verschillende Heads of Department met elkaar te verbinden en samen uit te vinden wat de meest efficiënte manier van draaien is. Dat we dus zo zoetjes aan, en zonder dat we daarop uit waren, ook een stap gemaakt hebben in duurzamer produceren, is nu wel bewezen. En het scheelt nog geld ook. Minder CO2, minder ongebruikt hoeven weggooien. We hebben immers al heel veel met elkaar digitaal kunnen afstemmen.

Postproductie wordt nu automatisch betrokken aan de voorkant van projecten. De post-productiecoördinator leest de scripts mee en betrekt de creatieven van de post-productiehuizen bij de keuzes die gemaakt kunnen worden. Het is drukker op de digitale snelwegen van onze producties en minder druk op de weg. We moeten wel en besteden gewoon meer tijd voor de voorbereidingen, waardoor we echt efficiënter, en dus duurzamer, kunnen draaien. En met de extra steun van het Filmfonds lukt dat ook.

Het momentum is er om weer eens te kijken waar we nog meer duurzamere keuzes kunnen maken. En de grootste COVID-stress is er nu af. Maar het is nu duidelijk hoe snel ons leven door externe factoren overhoop kan worden gegooid. Voor nu en onze eigen toekomst moeten we bereid zijn, om nog een extra stap te maken. En al dan niet verplicht onze crew en cast te vragen om mee te denken om het ons vak nog duurzamer in te vullen.

In de modewereld zien we grote veranderingen en is het echt niet meer oké om het maar gewoon te vinden om steeds iets nieuws te willen kopen en kledingstukken weg te gooien, dan wel te vernietigen. We recyclen en vinden nieuwe materialen uit.

Wij, makers van films en televisie, hebben ook een voorbeeldfunctie. En we kunnen het samen.

In deze tijd, hebben mensen met een groot aanpassingsvermogen, de grootste kansen om het hoofd boven water te houden. Daarom hebben we in de toolkit alle duurzame tips uit het corona protocol toegevoegd, als nieuwe kansen. Waarschijnlijk klinkt het heel bekend. Maar soms hebben we ’t gewoon nodig om iets vanuit een nieuw perspectief te zien. De tijden zijn veranderd. We kunnen en willen echt niet terug naar het oude normaal. Succes, en pas ‘t toe waar ‘t kan. Laten we zorgen dat ook deze maatregelen gewoon worden!