Foto: Fabrice Monteiro, uit de serie The Prophecy

Iedere productie heeft er mee te maken, van het nieuws tot een historische fictie: hoe kleed je het talent voor de camera op een duurzame manier? We onderzochten dit vorige jaar al bij verschillende kostuum departmenten. Daaruit bleek dat vooral huren, opslag en hergebruik en tweedehands kopen de sector al behoorlijk duurzaam maakt. Huren is natuurlijk een vorm van hergebruik. Ook worden veel speciale kostuums gerecycled of wordt kleding door beperkte budgetten tweedehands gekocht, op rommelmarkten of zelfs uit eigen kast gehaald. Maar er zijn natuurlijk situaties waarbij er wel nieuw wordt gekocht of op maat gemaakt. Hoofdrolspelers moeten vaak een kostuum op maat en van goede kwaliteit aan. Hierbij blijft het nog steeds lastig om te weten of de hele supply chain van een kledingstuk duurzaam is. En er is te weinig kennis over welke stoffen duurzaam zijn vervaardigd en welke absoluut niet. Dus doken we nog eens achter in de kast en vroegen ons af: is het mogelijk in de mode wereld om duurzamer te werken? Wat als je zelf geen tijd hebt om rommelmarkten of tweedehandswinkels af te speuren en geen ruimte hebt voor opslag? En welke winkels bieden in de retail het meest duurzame assortiment?

No Frills: Een nieuwe duurzame high fashion lijn

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën in de wereld. De meeste kleding wordt nog steeds gemaakt van materialen die niet-duurzaam zijn. Ook het maakproces kan veel beter; er worden giftige stoffen gebruikt, te veel plastic verpakking en transport en de arbeidsomstandigheden zijn vaak abominabel. Sommigen vinden dat de modewereld het voortouw zou moet nemen in het verduurzamen van het productieproces door het goede voorbeeld te geven. Dat vond de Britse Amy Powney ook. De creative director van het Londense fashion label Mother of Pearl groeide op in een caravan zonder stromend water en met een zelf gebouwde windturbine. Door deze achtergrond had ze altijd al de ambitie om te proberen een ecologisch verantwoorde en ethische kledinglijn te beginnen. Ze wilde een lijn creeeren waarbij ze zeker wist hoe alle materialen zijn geproduceerd, getransporteerd, hoe het is gewassen en in welke omstandigheden de arbeiders werken. Kortom, totale transparantie in het productieproces.  En de collectie is nu na jaren onderzoek een feit. Hij heet No Frills en bestaat uit 34 verschillende stukken. De supply chain is zo kort mogelijk gemaakt, er zitten dus zo min mogelijk stappen tussen het verbouwen van de grondstoffen en het eindproduct. Alle componenten van de productie werden tegen elkaar afgezet en gewogen; transport afstand, verpakking, landbouw technieken en arbeidsomstandigheden. Zo werd voor elk stuk de beste aanpak gekozen.  Na al dat werk kwam de grootste verassing: de collectie is goedkoper dan de hoofdcollectie van Mother of Pearl.

Powney doet nog een stap verder in de transparantie, je kunt op de website precies zien op welke duurzame punten een kledingstuk scoort. Sommige stukken scoren niet op alle punten, maar Powney vind het vooral belangrijk om eerlijk te zijn en niet te vervallen in greenwashing om een product te verkopen. En dat mag toch zeker ook toegejuicht worden in een tijd waar alles maar ‘eco’ of ‘bio’ heet. Dus, worden er stappen gemaakt in de modewereld om duurzamer te werken? Ja! Lees hier meer over de inspiratie en aanpak van No Frills.

 

LENA: kledingbibliotheek

Een Nederlands initiatief dat goed zou kunnen werken voor kleinere film producties en TV is LENA. LENA is een kledingkast op afstand, waarbij je uit zowel een winkelpand als een online collectie kleding tijdelijk kunt lenen met een abonnement. Een soort bibliotheek voor kleding en assecoires! Zo werkt het:

Je kunt kleding gaan halen in de winkel in de Westerstraat in Amsterdam, thuis laten bezorgen, maar ook laten afleveren en weer terug brengen op verschillende ‘swap points’ in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Utrecht en Den Haag. Op deze manier hoef je dus niet zelf op zoek naar tweedehands kleding en je hoeft het ook niet zelf op te slaan voor hergebruik.

Natuurlijk zou het voor onze industrie het handigst zijn weer een groot kledingdepot te hebben zoals vroeger bestond. We zijn nog steeds bezig met het kijken naar verschillende opties om dit te realiseren. Er loopt bijvoorbeeld een plan voor het voormalig slachthuisterrein in Haarlem. Wordt vervolgd!

 

Het moet toch gekocht worden

Is het niet gelukt om het juiste kledingstuk of stof ergens in een collectie of tweedehands te vinden? Dan bieden de volgende winkels en merken een duurzame optie voor nieuwkoop. In verband met transport beperken we ons hier qua webshops alleen tot West Europa.

Miss Green – Nederlands merk met webshop

Dutch Spirit – heren en dames pakken op maat. Ook een lease mogelijkheid.

Salon Heleen Hülsmann – tweedehands designer kleding, sommige items zijn ook te huur.

Studio JUX – duurzaam, fair trade en vegan collective

Nukuhiva – Duurzame en fair trade winkel van Floortje Dessing, met winkels in Amsterdam en Utrecht.

Suenso – Winkel in Hilversum en webshop

Supergoods –Winkel in Mechelen (BE) plus webshop die verscheept in gerycled materiaal

People Tree – Britse webshop met grote collectie

Boden – Britse webshop met grote collective

Citizensmark – Voor een professionele look

Komodo – duurzaam merk met webshop

Gather and See – webshop met verschillende duurzame labels

Op zoek naar duurzame stoffen? Kijk op de Refinity website voor een goed overzicht van alle verschillende aanbieders in binnen en buitenland. Dit overzicht wordt regelmatig ge-update.

 

Filmoogstkaart

Uit het vorige onderzoek in het Kostuum Department bleek dat er ook behoefte is aan een overkoepelende website waar men kleding en accessoires kan aanbieden en lenen of huren van elkaar. Op de filmoogstkaart, het platform voor duurzame materialen voor de filmwereld die we in ontwikkeling hebben, wordt deze mogelijkheid zeker ingebouwd.

Benieuwd naar de werkwijze van ‘s-lands meest duurzame Costume Designer? Linda Bogers werkte al duurzaam voordat het woord bestond. Lees hier een verslag van haar presentatie tijdens onze workshop Art Department over hoe ze dat doet.